ОДРЖАНА ДРУГА РАДИОНИЦА
17.11.2011

Градска општина Палилула је једна од 12 општина и једина градска општина у Србији, која је ушла у Програм подршке општинама (MSP IPA 2007) и самим тим приступила изради Акционог плана уз помоћ консултаната Програма МСП ИПА 2007. На првој радионици, одржаној почетком јула месеца ове године, сваки од приоритетних пројеката је разрађивала посебна радна група која је била састављена од службеника општинске Управе општине Палилула и представника одсговарајућих институција и заинтересованих страна. На другој радионици, која је одржана крајем ове недеље у Нишком културном центру, радне групе су одабрале стратегију спровођења пројеката, урадиле план активности и буџет пројеката и представиле пројектне идеје.

По речима председника Градске општине Палилула, проф.др Игора Новаковића, овим пројектом подршке, за наредних пет година, планирана је израда 44 пројекта од којих су 11 приоритет. У ову групу спада и уређење спомен парка Бубањ, уређење старог гробља „Горица“, развијање туристичке понуде на планини Селичевица, уклањање дивљих депонија и уређење међублоковских површина у општини, повећање пољопривредне производње увођењем стандарда квалитета, реконструкција пијаца Палилула и Бубањ- нагласио је председник Новаковић на конференцији за новинаре. Уређење аутобуских стајалишта на територији градске општине  Палилула биће први радови из овог програма. Милан Николић, шеф Одсека за привреду и локални развој општине Палилула истиче да се приликом израде акционог плана строго водило рачуна о приоритетима узимајући у обзир и тренутно стање у општини.

Главни приоритети су инфраструктура, друштвени развој као и животна средина. Израда Акционог плана почела је у јануару ове године и њиме су одређени стратешки приоритети и циљеви. Окупаљено је 25 релевантних институција Града Ниша и невладиног сектора као партнери у изради Акционог плана. Другу Радионицу су водиле Славка Зупан и Јелена Михајловић-Танасијевић, експерти пројекта МСП ИПА. За реализовање 44 пројеката издвојено је 7,5 милиона евра, што би годишње износило око 1,5 милиона евра. Координациони тим пројекта сачинио је предлог Акционог плана који ће се наћи на јавној расправи (постављен на сајту http://www.palilulamsp.eu/,) до 16.децембра ове године.